BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, February 9, 2010

....:::: sAbo yeA Yop ::::>>>


SALAM,,


KOTA BARU, Feb 9 — PAS akui telah menduga keputusan Mahkamah Persekutuan hari ini dalam pertikaian Menteri Besar Perak yang sahih membabitkan Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin dan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir tidak akan berpihak kepada mereka.

Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub berkata berdasarkan pengalaman lepas yang membabitkan isu-isu kontroversi memang “kita telah menduga keputusan Mahkamah Persekutuan pagi ini”.

“Rasionalnya kita terima keputusan ini dengan hati yang terbuka. Ia sesekali tidak melemahkan semangat dalam Pakatan untuk meningkatkan lagi tahap keperkasaan perjuangan ke arah yang lebih mantap.

“Meskipun keputusan hari ini dianggap sebagai suatu hari yang gelap bagi kami, namun kita yakin, malah saya sendiri merasai keputusan itu bakal mencetuskan satu fenomena atau kesedaran baru di kalangan rakyat tentang hak-hak atau keadilan rakyat dalam negara ini,” katanya.

Sehubungan itu beliau berkata agenda utama PR selepas ini memberi tumpuan dalam usaha membangkitkan kesedaran serta kefahaman rakyat tatkala menghadapi pelbagai isu mahupun kontroversi yang kadang-kadang dilihat agak mengelirukan.

Krisis politik Perak bermula apabila dua Adun PKR Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang) dan Mohd Osman Mohd Jailu (Changkat Jering) serta Hee Yit Foong (Jelapang) dari DAP keluar parti masing-masing untuk bertindak sebagai wakil rakyat Bebas dan menyokong Barisan Nasional.

Panel lima hakim diketuai Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Alauddin Mohd Sheriff membuat keputusan sebulat suara bahawa Sultan Azlan Shah telah menggunakan bidang kuasa baginda untuk melantik Zambry bagi menggantikan Nizar setelah berpuas hati Nizar tidak lagi mempunyai kelebihan undi dalam Dewan Undangan negeri.

Dalam pada itu, Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak meminta semua pihak menerima dengan hati terbuka keputusan Mahkamah Persekutuan yang mengekalkan Zambry sebagai Menteri Besar Perak.

Azizan yang juga Pesuruhjaya PAS negeri berkata, para penyokong pakatan pembangkang khususnya di Perak tidak harus mempertikaikan keputusan mahkamah dan menerimanya daripada aspek undang-undang.

“Tak pa lah, itu kerja mahkamah, kita berharap ia adalah satu keputusan yang adil dan saya tiada apa yang nak komen kerana mahkamah telah buat kerja dia dan Zambry adalah menteri besar yang diumumkan oleh mahkamah,” kata beliau ketika dihubungi di sini.

Azizan berkata, Kedah juga sedang menunggu satu keputusan mahkamah mengenai kedudukan kawasan Dewan Undangan Negeri Kota Siputeh dan mengharapkan satu keputusan yang adil juga.

Kota Siputeh kini menjadi perhatian sementara menunggu keputusan Mahkamah Rayuan terhadap status Ketua Umno Bahagian Jerlun, Datuk Abu Hassan Sarip sama ada akan kekal sebagai wakil rakyat kawasan DUN itu atau pilihan raya kecil diadakan.


......KEMENANGAN UNTUK ISLAM SUATU HARI NNT......

0 comments: